Çift kartlı telefonları Turkcell istemiyor


Turkcell

Turkcell’in, Nokia, Samsung, LG gibi büyük cep telefonu markalarının çift sim kartlı modellerini Türkiye pazarına girmesine de sıcak bakmadığı iddia ediliyor.

Kasım ayında uygulamaya geçecek olan numara taşınabilirliğinden olumsuz etkilenmesi beklenen GSM operatörü Turkcell, Nokia, Samsung, LG gibi büyük cep telefonu markalarının çift sim kartlı modellerinin Türkiye pazarına girmesine de sıcak bakmıyor. Turkcell’in, hem gelirlerinde bir kayıp yaşamamak, hem de rakiplerini güçlendirmemek için çift sim kartlı telefonlara sıcak bakmadığı belirtiliyor. Nokia, Samsung, LG gibi cep telefonu üreticileri de ortak kampanyalar yaptıkları Turkcell’le işbirliğinin bitmesinden çekindiğinden dolayı bu pazara ilgi göstermiyor.
Turkcell’in Japonya ve Koreli üreticilerine yönelik çift sim kartlı cep telefonlarını Türkiye pazarına getirmemeleri konusunda lobi yaptığı öne sürülürken, hızla artan talebi karşılamak için piyasaya giren adı duyulmamış marka sayısı şimdiden 20’yi geçti. Tek bir çift sim kartlı modeliyle Türkiye pazarına giren Samsung devam etmeyeceğini açıklarken, yeni markalardan Infinity’nin sahibi Duality Elektronik Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Hasdoğan “Çift kartlı telefonları Turkcell istemiyor. Büyük markaların engellenmesi ise bizim gibi küçük markalara yaradı” dedi.

Çift Sim Kart

Türkiye’de numara taşınabilirliği uygulamasının olmaması nedeniyle tüketici son yıllarda Turkcell, Avea ve Vodafone kampanyalarından yararlanmak için birden fazla sim kart kullanmaya başladı. Özellikle iş dünyası, kamu ve özel sektör çalışanlarında yaygınlaşan bu durum, çift kart teknolojisine sahip cep telefonlarına talep yarattı. 65 milyona yaklaşan cep telefonu kullanıcısının yüzde 37’sinde artık çift hat var. Bu da çift hat kullanan tüketicilerin çift kartlı cep telefonlarına ilgisini artırıyor. 2007 yılı içerisinde yaklaşık 30-40 bin civarında çift kartlı telefon satıldığı belirtiliyor. 2008 yılında ise aylık 30 bin çift simkartlı telefon satışının gerçekleştiği tahmin ediliyor. Şu an için pazarın yüzde 3’üne sahip olan çift kartlı telefon üreticileri bu payı yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyor.
Piyasadaki 20’ye yakın markanın büyük çoğunluğu Uzakdoğu ülkelerinde ürettirilen adı duyulmamış markalardan oluşuyor. Pazara büyük markaların ilgisi ise yok denecek kadar az. Samsung, Nokia, LG, Motorola gibi Türkiye’de en çok satılan büyük cep telefonu markaları çift simkartlı modellerini pazara sunmuyor. Samsung, bu özellikleri taşıyan D880 modelini geçen yıl pazara sundu, ancak bundan sonra yeni bir ürün sunmayacağını açıkladı.
Büyük cep telefonu markalarının bu pazara ilgi göstermemesinin nedeni ise sektör temsilcilerine göre 35.4 milyon aboneye sahip olan Turkcell’in yaptığı lobi.

Samsung yeni model getirmeyecek

Türkiye’de yüzde 35’in üstünde pazar payına sahip olan Samsung’un distribütörü Telpa Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, çift sim kartlı model satışlarının yurtdışında devam ettiğini ama artık Türkiye pazarına yeni bir ürün sunmayacaklarını söyledi. Yaman, Türkiye’deki çift sim kart pazarı için şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu anda bu alanda 40’a yakın marka var. Adını belirleyeceğiniz bir markayı hemen Çin’de ürettirebilirsiniz. Ancak ben bunu ülke için kara tablo görüyorum. Çünkü bu markalar hem standartlara uymayan, hem de altyapısı olmayan bir dağıtımla dağıtılıyor. Sonunda üreticilerin elinde kalıyor.”

Bizim işimize geliyor

4 ay önce pazara giren çift simkartlı ilk marka olan Duality Elektronik Satıştan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Hasdoğan ise Turkcell’in çift sim kartlı telefonları istemediğini belirtti. Büyük markaların pazarda olmamasının en çok kendi işlerine yaradığını söyleyen Hasdoğan, Türkiye pazarında 6 ay önce çift sim kart soran müşteri sayısı ile şimdiki arasında çok büyük fark bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Türkiye’de cep telefonu kullananların yüzde 37’si iki veya daha fazla hat kullanıyor. Çift sim kart pazarının hedefi de bu yüzde 37’ye ulaşmak. Ayda 1 milyon 100 bin adet cep telefonu satılırken çift sim kartlı telefonların aylık satış oranı maksimum 30 bin. Bu da tüm pazarının yüzde 3’üne denk geliyor. Bu senenin sonuna kadar payın yüzde 10’a ulaşmasını hedefliyoruz.”
Artan taleple birlikte pazardaki marka sayısının da hızla arttığını ve bunun sıkıntılar yaratacağını söyleyen Hasdoğan, bu alanda markalaşma sürecini hiç bir markanın tamamlamadığına dikkat çekti.
Hasdoğan, pazarın durumunu şöyle anlattı: “Şu an pazarda 22 çift kartlı telefon var. Her bir marka eşit koşullarda rekabet ediyor. Ancak, hem GSM sektöründe hem de tüketici nezdinde güvenilir olarak görülen 3 marka var. Bunlardan biri Infinity, biri NG, diğeri de GM. Bu markaların dışında kalanların, sermaye yapısı çok güçlü değil. Bu telefonları herhangi biri ithal edebilir. Bu şirketlerin sürekliliğinin olup olmayacağı da belli bile değil.”

Numara taşıma engel değil

Pazardaki talebin kasım ayında uygulamaya geçmesi beklenen numara taşınabilirliğine rağmen düşmeyeceğini de anlatan Hasdoğan, bu konuda ise şunları söyledi:
“Numara taşınabilirliği çift hat kullanımını hiç bir şekilde azaltmayacak. Numara taşınabilirliği farklı GSM operatörlerinin numarayı değiştirmeden olduğu şekilde diğer bir operatöre geçmeyi sağlıyor. Ama çift sim kartlı telefonların çıkış nedeni ise, operatörler arası rekabetten dolayı farklı farklı tarifeler olması nedeniyle insanların birden fazla kart kullanmak istemeleri. Numara taşınabilirliği çıktığında tarifeler tek olmayacak ki.. Üstelik operatör değiştirdiğinizde de 12 ay o operatörde kalmak zorundasınız. Dolayısıyla operatör değiştirdiğinizde diğer operatörlerin kampanyalarından faydalanamayacaksınız. Bu da çift sim kartlı telefonlara ya da çift hatlara ihtiyaç olacağını gösteriyor.”


Türkiye’de çift sim kart pazarı

* Çift hatlı cep telefonları Avrupa ve Amerika’da çokça bilinmiyor ve kullanılmıyor.
* Bu telefonlar genelde Türkiye, Rusya, Hindistan ve Çin gibi pazarlar için üretiliyor.
* Çift hatlı telefonların çoğunun Tayvanlı çip üreticisi MediaTek şirketinin referans tasarımlarını kullandığı söyleniyor.
* Fiyatlar ise 299 YTL ile 799 YTL arasında değişiyor.


Çift sim kartlı markalardan bazıları

TTN Mobile, Ave, Day Mobile, General Mobile, Any Cool, Trident, Orite, Minton, Piranha, Wentto, Drv, NG Mobile, Infinity, Philips, Neox, Xen, Raks.

Biz cazip fiyatımızı sunarız isteyen iki hattı kullanır

Turkcell ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çift sim kartlı telefonları engellediği yönündeki iddialara yanıt vermedi. Turkcell, cep telefonu üreticisi ve distribütörü ve iş ortaklarıyla müşterilerine avantajlı cihaz teklifleri sunduklarını belirtirken, 2008’de de bu yöndeki çalışmalarına hızlanarak devam edeceklerini ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Müşterilerimizin en geniş kapsama alanı ve en kaliteli iletişim, en çok kişi ile en uygun fiyata konuşma, en yaygın ve en kaliteli hizmet ağı gibi güçlü değer tekliflerimizi beğenip bizi tercih etmeye devam ettiklerini görüyoruz.” Numara taşınabilirliliğinin gelmesiyle çift sim kart pazarının etkilenmeyeceğinin belirtildiği açıklamada, “Müşteriler şu anda da istedikleri operatörden hizmet almayı tercih edebiliyor. Dolayısıyla ‘Mobil Numara Taşınabilirliği’ pazarın temel dengelerini değiştirmeyecek. İki farklı operatörden hizmet alma isteği olan müşteriler bunu yapmaya Mobil Numara Taşınabilirliği sonrasında da devam edecekler” denildi.

Kaynak:

Milliyet.com.tr|Kaynak Belge

Bir Yanıt

  1. telefon istiyom

Yorum bırakın